La novel·la icona de l’activisme nord-americà

“The Monkey Wrench Gang” es va publicar el 1975. La novel·la, escrita per Edward Abbey, de seguida es va convertir en llibre de capçalera del moviment hippie i en símbol de la contracultura americana i  la revolució ecologista.

Al llibre, quatre estrafolaris personatges, cansats de veure com la industrialització i el consumisme destrossen el sudoest dels Estats Units, inicien un road trip pel desert amb un únic objectiu: dur a terme un esbojarrat sabotatge als instruments i símbols del capital.

Quasi 40 anys després de la seva publicació, els activistes d’Occupy Wall Street van reivindicar els valors de “The Monkey Wrench Gang,” fet que va animar a una nova generació a adinsar-se a les pàgines d’aquesta obra amb tocs de western. Fruit d’aquest ressorgiment, el 2012 l’editorial Berenice va publicar per primer cop la traducció al castellà del llibre, amb el títol “La banda de la tenaza.”

“Resistiu molt. Obeïu poc.”

L’autor va citar aquesta frase del poeta novaiorquès Walt Whitman com una de les seves principals fonts d’inspiració. Edward Abbey, considerat pioner de la resistència activa als Estats Units, va morir el 1989. El seu millor amic, Jack Loeffler, el va embolicar en un sac de dormir blau i el va enterrar en una ubicació desconeguda del desert Cabeza Prieta, a Arizona.

No comments

LEAVE A COMMENT