Minimalisme per viure millor

Valentina Thörner

Escriptora i minimalista

Si ets de les persones que comença l’any amb un llistat físic o mental de nous propòsits, és molt probable que hagis inclòs algun objectiu minimalista, potser sense saber-ho. El minimalisme, en realitat, no és més que una filosofia de vida que convida a viure de manera més senzilla, pragmàtica i coherent amb els valors d’un mateix. En definitiva, aprofitar el teu temps per a les activitats que et fan més feliç. Ara bé, posar-ho en pràctica és una altra història, especialment en una societat marcada per l’estrès i el consumisme. Com tots els canvis d’hàbits, proposar-se viure de manera més minimalista requereix constància i decisió fins que esdevé un procés natural.

El concepte es pot aplicar a àmbits tan variats com les finances, l’alimentació o la gestió del temps i ha despertat l’interès de persones que, com la Valentina Thörner, dediquen part del seu temps a compartir les seves experiències en el camí minimalista. Coneguda a la xarxa com Vale de Oro, la Valentina va descobrir aquest estil de vida com una necessitat i sense saber que es deia “minimalisme”, gràcies als seus viatges constants entre Europa i l’Amèrica llatina. Actualment escriu sobre aquesta filosofia de vida en el seu blog i ha publicat diversos llibres i articles, a més de traduir al castellà el Projecte 333, un repte internacional que convida a reduir les peces de l’armari a l’essencial.

ugur-akdemir-283278

El minimalisme com una necessitat

Tot va començar als setze anys, quan se’n va anar a viure a l’Equador durant un any i només podia endur-se una maleta de 32 kg. La Valentina d’aleshores era una adolescent que vivia a Dortmund (Alemanya) i estava aferrada a la roba, al maquillatge i a altres pertinences pròpies de l’edat, amb la qual cosa va haver de fer un esforç conscient per triar les peces imprescindibles que s’enduria a l’altra banda de l’Atlàntic.

Un cop a l’Equador es va adonar que no necessitava gaire per viure però, malgrat tot, cada vegada que emprenia una nova aventura –va viure a viure al Brasil, Guatemala i l’Uruguai— sorgia el mateix dilema: què posar a la maleta. Us resulta familiar, oi? Gràcies a aquella vida semi-nòmada, la Valentina va adquirir l’hàbit d’analitzar cada any les pertinences que realment li aportaven alguna cosa. “M’agraden les mudances perquè quan has d’agafar les teves coses amb les mans, ets conscient de tot el que tens”.

La carrera professional de la Valentina és tan variada com les seves inquietuds, però en els últims anys s’ha dedicat intensament al món online. Ja en els seus viatges a l’Equador va decidir obrir un blog per compartir fotos i vivències amb els seus amics i familiars. Era el 1998 i tot just començava a sonar la paraula “blog”. Més endavant, es va especialitzar en marketing online i sempre ha tingut més d’una bitàcora, malgrat que la més coneguda –Vale de Oro— continua sent el seu espai personal on comparteix idees sobre com simplificar la vida. El seu plantejament és pragmàtic i directe: desfer-se d’allò que no utilitza. “Amb el temps vaig entendre que si tens menys coses, has de dedicar menys temps a netejar-les i ordenar-les, saps el que tens i és més fàcil gestionar-ho. Et treu molt d’estrès”.

“M’agraden les mudances perquè quan has d’agafar les teves coses amb les mans, ets conscient de tot el que tens.”

Minimalisme aplicat a la familia

Actualment treballa com a programadora a distància i viu a cavall entre Catalunya i Alemanya. Una feina que combina amb la seva vocació minimalista i amb la criança dels seus bessons de dos anys. Quan li pregunto si també aplica el minimalisme en l’àmbit familiar, la Valentina assegura que revisa la roba i les joguines dels nens cada quatre o sis mesos i tot el que ja no utilitzen ho llença o ho dona, si està en bon estat. “Guardar les coses per si un cas o per si un familiar decideix tenir fills no és gaire profitós, ni tan sols és bo tenir la roba guardada molt temps, millor que algú altre la utilitzi”.

A casa, també tenen una norma especial amb les joguines: “el més difícil quan tens fills són els familiars que et regalen coses cada dos per tres. Per tant, s’ha de treballar amb l’entorn per mantenir a ratlla el flux de coses que entren a casa”. Amb els avis materns dels nens ja han arribat a un acord: “allò que es compra a Alemanya, es queda a Alemanya. Així quan hi anem hem de portar menys coses a la maleta i els nens tenen joguines diferents. Cada família ha de trobar el seu equilibri, però és important parlar-ho amb els familiars i amics”.

“El més difícil quan tens fills són els familiars que et regalen coses cada dos per tres. Cada família ha de trobar el seu equilibri, però és important parlar-ho amb els familiars i amics.”

El temps és un tresor

Viure seguint els principis minimalistes també implica una gestió eficient del temps, el famós “saber dir que no” als compromisos que no ens aporten valor i trencar amb els hàbits que repetim simplement “perquè sempre ho hem fet així”. La solució? Preguntar-se si realment ens ve de gust fer aquella tasca que tenim apuntada a l’agenda. També convé reflexionar sobre l’alternativa a aquella acció per saber què ens compensa més, ja que segons la Valentina “sentir que no tenim el control sobre el nostre temps i les nostres coses ens amarga la vida”. Així doncs, el minimalisme és un camí constant que permet guanyar temps per dedicar-lo al que de veritat ens aporta alguna cosa.

Com iniciar-se en el minimalisme?

Per iniciar-se en aquest estil de vida, la Valentina aconsella començar per l’armari: “revisa la roba que tens i si ets una persona molt atrevida pots entrar al Projecte 333. Si el canvi et sembla massa brusc, simplement buidar l’armari i desprendre’t de les peces que ja no necessites perquè altres persones les aprofitin, t’obrirà molt d’espai. També pots optar per treure cada dia una cosa de casa teva. Fes aquest procés durant 100 dies i analitza què passa. Tot són experiments”, conclou la Valentina.

El Projecte 333

El Projecte 333 és un repte que va idear l’americana Courtney Carver, amiga de la Valentina, qui va decidir portar-lo al món hispanoparlant traduint-lo al castellà i difonent-lo per internet. El repte ha transcendit a nivell internacional i avui en dia són moltes les persones que comparteixen el seu armari minimalista a les xarxes socials. El sistema és senzill: durant 3 mesos vius amb 33 peces de roba, sense incloure la roba interior ni la vestimenta esportiva. “Es diu que per canviar un hàbit es necessiten uns trenta dies i per accions més complexes, uns tres mesos. Per tant, si no vas de compres durant tres mesos, és possible que aconsegueixis interioritzar l’hàbit”.

“Sentir que no tenim el control sobre el nostre temps i les nostres coses ens amarga la vida.”

Minimalisme per gestionar el temps a la xarxa

Com a professional online, la Valentina també parla de minimalisme per gestionar el volum d’informació constant que ens arriba a través d’internet i les xarxes socials, l’anomenada infoxicació. En el seu cas, va decidir eliminar les aplicacions de Facebook i Twitter del seu mòbil: “em vaig adonar que quan tenia un moment lliure mirava les xarxes socials i el valor que t’aporten es quasi nul, a més et creen un estat d’alerta constant perquè tota la informació és last minute”.

En casos més extrems, també recomana l’ús d’aplicacions per interrompre l’accés a social media durant certes hores, un recurs útil tant per adults com per limitar l’accés als nens. “Quan estic a casa amb els meus fills intento deixar el mòbil de banda perquè no ens vegin tota l’estona enganxats a la pantalla”. El minimalisme també es pot aplicar a la gestió dels correus electrònics, un tema que aborda en el seu llibre “Manejando la Bandeja de Entrada: Trucos para no sucumbir ante una bandeja de entrada exorbitante”.

“Es diu que per canviar un hàbit es necessiten uns 30 dies i per accions més complexes, uns 3 mesos. Per tant, si no vas de compres durant 3 mesos, és possible que aconsegueixis interioritzar l’hàbit”.

Sobre la Valentina Thörner

La Valentina és una dona inquieta que escriu sobre minimalisme. Professional del món online i blogger experimentada, aquesta mare de dos bessons és també una viatgera curiosa a més d’una runner incansable que aplica la filosofia minimalista a molts àmbits de la seva vida.

Part del seu temps el dedica a l’activisme i està involucrada en moviments socials relacionats amb els drets del col·lectiu LGTB i les persones afectades per la crisi financera. Si voleu aprofundir en el minimalisme recomanem el seu llibre “Minimalismo Anticrisis: la filosofia minimalista para gente normal”.

Valentina_thorner_ficusmag
No comments

LEAVE A COMMENT