La Reciclària: una utopia feta realitat

La Reciclària

Una utopia feta realitat

La Reciclària és una petita gran revolució emmarcada en una nau dels anys quaranta. Un espai deliciós reformat per materialitzar la utopia ecològica i entendre, in situ, què signifiquen les tres Rs (reduir, reutilitzar i reciclar). Aquest centre situat al barri del Remei de Vic és molt més que un restaurant de cuina flexitariana, en essència és un punt de trobada dedicat a persones que creuen en un món millor. I no us imagineu quatre il·luminats, no va d’això. La Reciclària és una nau reformada i moblada amb objectes reciclats, molta imaginació, creativitat i bon gust per crear un espai on s’hi pot (atenció, la llista és llarga):

menjar, jugar, reunir-te, reparar bicicletes (o quelsevol cosa), assistir a tallers, xerrades, concerts de música en viu i, sobretot, inspirar-se.

No és fàcil definir-la, ja ho veieu.

De camí cap al Montseny fem una aturada a Vic per conèixer un projecte que té molt bona pinta. De seguida sorprèn l’espai obert que se’ns presenta només creuar la porta d’entrada. La primera impressió és de moviment. No de batibull estressant, sinó d’un lloc on hi passen coses. Els més menuts pugen i baixen d’una cabana de fusta com els nens perduts de Peter Pan, els pares xerren tranquil·lament, tot sucant uns bastonets de verdures amb hummus i jo al·lucino amb cada detall.

Varies de desenes de plantes penjants decoren el local, una nevera que ja no funciona fa d’armari de jocs de taula i, en un extrem, un taller amb eines de tot tipus està a punt per donar una segona vida als objectes.  Em quedo curta descrivint tots els estímuls. Tot, absolutament tot, és reciclat. I m’hi sento com a casa. Encara més quan em serveixen uns canelons vegetarians amb salsa de bolets que són un massatge per a l’estómac.

Ja no hi queden taules lliures. Els cuiners fan ballar els fogons a escassos metres de nosaltres. Tot està obert i la carta és ben variada. S’hi poden trobar plats elaborats amb ingredients de temporada, opcions veganes i vegetarianes, però també carn ecològica i de proximitat. Els canelons vegetarians i els natxos van ser un encert. En els woks, en canvi, vam trobar a faltar més verdura. Sempre hi ha marge de millora, però l’experiència en conjunt és molt enriquidora. La Reciclària demostra que amb gust, voluntat, imaginació i destresa es poden crear espais dinàmics, cooperatius i, sobretot, respectuosos amb el medi ambient. Cal viure-ho en primera persona.

No comments

LEAVE A COMMENT