“Si un vestit es ven a 10 euros, alguna cosa no va bé”

Agata Kozak

Dissenyadora de moda sostenible

L’Agata és una apassionada de la moda que ha viscut de molt a prop els escàndols i el malbaratament de recursos que esquitxen el sector. Després de treballar en la imparable indústria del fast fashion, aquesta jove dissenyadora que ja observava la situació amb ulls crítics, va decidir unir els seus principis amb la seva gran afició.

El resultat es diu COSSAC, una marca de moda sostenible que reivindica un estil de vida conscient a través de peces intemporals, fabricades amb fibres orgàniques i en condicions laborals justes. Tot això sense renunciar a la feminitat i al disseny.

La revolució del who made my clothes guanya adeptes i la moda ètica ha deixat de ser un sector aïllat. La clau? El canvi de mentalitat i, sobretot, de prioritats dels consumidors. Perquè si un vestit val 10 euros convé, com a mínim, preguntar-se el motiu.

L’Agata de petita ja volia ser dissenyadora de moda?

De molt petita volia ser directora de cine! Sempre m’havia sentit atreta per la moda, però d’entrada no m’ho plantejava com a carrera.  El primer contacte amb aquest món va ser quan anava a l’institut. La meva mare era amiga d’un dissenyador i en el meu temps lliure l’ajudava en petites tasques a preparar les desfilades de moda a Polònia, el meu país d’origen. Al cap d’uns anys em vaig decantar per aquest sector i vaig venir a l’escola ESDi de Sabadell a estudiar disseny de moda. Vaig fer un intercanvi a Turquia i de nou vaig tornar a Barcelona, on vaig fer pràctiques a Inditex i José Castro.

COSSAC_INTRO_FICUSMAG
              FOTOS: COSSAC

Però Barcelona no seria la teva última destinació professional…

No, aviat em vaig traslladar a Londres perquè és una de les ciutats amb més oportunitats per als dissenyadors de moda. Allà vaig treballar per a varies marques internacionals i, al cap d’un temps, vaig decidir que volia establir-me pel meu compte. La intenció era crear una marca diferent de la resta perquè considerava que el mercat estava molt saturat pel fast fashion. A Londres em vaig conscienciar sobre l’estil de vida orgànic i vaig començar a aplicar-lo en el meu dia a dia, no només en la moda. Per tant, crear una marca sostenible va ser un procés força natural.

“La intenció era crear una marca diferent de la resta perquè considerava que el mercat estava molt saturat pel fast fashion”.

I sembla que vas encertar el moment.

Vaig aprofitar la oportunitat de negoci perquè el 2014, quan vaig crear COSSAC, encara no hi havia gaires marques de roba ecològica i de disseny, així que va ser un bon moment per començar. Ara n’hi ha moltes més i crec que nosaltres vam ser dels primers.

D’on vas treure la inspiració i els coneixements per crear una marca sostenible?

Sóc completament autodidacta. Quan estudiava disseny de moda, la sostenibilitat no s’ensenyava a les aules i per compensar aquesta carència, llegeixo molt, assisteixo a cursos i escolto podcasts. Crec que les escoles de disseny haurien de tenir més en compte l’aspecte sostenible. En el meu cas, vaig començar Cossac un any després de la catàstrofe del Rana Plaza a Bangladesh, que em va impactar profundament. M’agrada la moda, és un sector molt creatiu i considero que tothom que hi forma part hauria de participar d’aquesta il·lusió. No vull tenir gent explotada treballant per a mi.

Com van ser els inicis de la marca? Va ser difícil establir-se en un sector que encara es considera un nínxol?

Sí i no. Òbviament el meu producte és més car que les marques de baix cost, però la gent a la qual em dirigeixo ho entén i crec que Cossac és força assequible, tenint en compte que és una marca sostenible.  No va ser tan difícil perquè els consumidors cada vegada estan més conscienciats, volen saber qui ha fet la seva roba i què hi ha darrera la marca. La sostenibilitat s’està tornant mainstream, ja no és una simple tendència.

Com controles els processos per assegurar el comerç just?

Produeixo a Portugal i a Turquia i les fàbriques amb les que treballo són certificades: ISO-certified en el cas de Turquia, i GOT-certified la de Portugal.  Per aconseguir aquest tipus de certificat has de complir amb certs estàndards. Tots els treballadors de la fabrica reben sous dignes, sabem les hores que treballen, els diners que guanyen, quants dies de vacances tenen i, fins i tot, quant dura el seu descans per dinar. Per a mi és molt important involucrar-me en tot el procés. Visito les dues fàbriques tres cops l’any i mantinc una molt bona relació amb el personal.

La sostenibilitat hauria d’involucrar tots els processos més enllà dels teixits o la transparència laboral. Què me’n dius del packaging?

Totalment d’acord. Nosaltres treballem amb embolcalls reciclables i facturació electrònica per reduir el consum de paper. Ho vaig tenir molt clar després de rebre un val de regal de Zara que va arribar per correu postal, embolicat amb paper, caixes, plàstic i tota mena de packaging innecessari per un objecte de la mida d’una targeta de crèdit. Em va impactar aquest malbaratament.

“M’agrada la moda, és un sector molt creatiu i considero que tothom que hi forma part hauria de participar d’aquesta il·lusió. No vull tenir gent explotada treballant per a mi”.

Com valores la situació de la moda sostenible avui en dia?

Depèn molt dels mercats. Hi ha països com Austràlia, Alemanya o Regne Unit que estan molt conscienciats en aquest sentit i, en canvi, n’hi ha d’altres com Itàlia que encara estan molt lluny d’aquest moviment. A Barcelona, cada vegada veig més establiments de productes orgànics, no només de moda, sinó també restaurants i supermercats. És un sector que guanya presència.

“Les prioritats dels consumidors estan canviant.  No només en relació a la moda, sinó també en la resta de decisions sobre els béns que consumeixen”.

Defenses la idea de l’armari càpsula. Com ho intentes plasmar en les teves col·leccions?

M’agrada la idea del capsule wardrobe perquè redueix residus i crea vincles més afectius amb la roba. Les meves col·leccions són sempre molt breus, entre 15 i 20 peces, mentre que moltes marques en fan més de 100 per temporada. Dissenyo peces combinables entre sí i que es poden lluir en ocasions diferents, aquest és el meu objectiu. Vull crear dissenys relativament intemporals, amb un toc subtil de tendència perquè al cap d’un any puguis tornar-te a posar aquella peça de roba i trobar-t’hi bé.

Qui compra COSSAC?

Acostumo a definir les meves clientes com a consciouss fashionista, són dones a qui els agrada la moda, però alhora són conscients del món en què viuen. El problema de les marques ecològiques és que sovint s’associen a un estil molt hippie o a peces excessivament bàsiques. La meva intenció és que la moda sostenible entri a formar part de la quotidianitat per a una àmplia part de la població. Així ho intento plasmar en cada sessió de fotos. Si veus el catàleg de Cossac, per l’estil que transmet, no sabries distingir si es tracta o no d’una marca sostenible, i aquest és un dels valors afegits.

capsule wardrobe

Què en penses de la recent tendència a la moda unisex?

Malgrat que de moment no contemplo aquesta possibilitat, perquè implicaria canviar tota la filosofia de la marca, m’agrada veure com la moda reflecteix els canvis de la societat. És una tendència social potent que demostra que els consumidors cada vegada són més conscients de valors com la sostenibilitat, la tolerància i la igualtat.

Com veus el futur de la moda sostenible? Creus que aviat esdevindrà un moviment generalitzat?

És una qüestió de prioritats. Unes dècades enrere, inclús a principis dels 90, la gent estalviava durant mesos per comprar-se una peça de roba de qualitat. Va ser a finals dels 90 i principis dels 2000 quan es va introduir el fast fashion i la percepció va canviar completament.  Abans era impensable comprar un vestit per 10 euros. I si un vestit es ven a 10 euros és que alguna cosa no va bé.  La moda sostenible sempre serà mes cara que la de baix cost perquè s’ha fet amb materials de qualitat i en condicions justes. El low cost no és realista. Per sort, les prioritats dels consumidors estan canviant.  No només en relació a la moda, sinó també en la resta de decisions sobre els béns que consumeixen.

Fins ara vens online i distribueixes a botigues multi-marca. Quan veurem una botiga COSSAC?

M’agradaria tenir la meva pròpia botiga perquè avui en dia les persones, més que coses, compren experiències. Els agrada conèixer la història darrere la marca i el lloc perfecte per ensenyar-la és l’establiment físic.  De moment, encara no he decidit si em quedaré a viure a Londres, però quan tingui clar el meu lloc de residència, vull obrir un estudi connectat amb la botiga perquè la gent pugui venir, conèixer l’equip i veure com treballem.

Sobre l'Agata Kozak

L’Agata Kozak és dissenyadora de moda. Va néixer a Polònia i ha viscut en varies ciutats d’Europa, entre elles, Barcelona. Amb 27 anys va decidir crear COSSAC, la seva pròpia marca de roba sostenible des de Londres, la capital on ha crescut professionalment.

Els seus dissenys, d’estil minimalista i femení, reivindiquen la consciencia sostenible i el caràcter intemporal per retornar a la roba el valor afectiu i la personalitat que li resta el la moda ràpida i de baix cost.

Actualment, la marca es ven online a www.cossac.co.uk i en botigues muti-marca de 16 països.

AGATA_KOZAC